تاریخچهی اره نواری
اولین دستگاه اره نواری در سال 1808 به وسیلهی ویلیام نیوبریک در انگلستان اختراع و ساخته شد . اما این دستگاه به دلیل عدم توانایی در تولید تیغ ارههای دوطرفه و کیفیت پایین آن بعد از مدتی غیر قابل استفاده شده بود . نیوبریک اره نواری را برای سهولت و سرعت بیشتر در برش کندههای درختان ساخته بود. در ابتدا دستگاههای اره نواری را فقط برای بریدن چوب و الوار آن استفاده میکردند. برشها شامل انواع قوسبری، برش طولی و تبدیل گردهبینههای چوب و الوار و تخته آن میشده است. مشکل این دستگاه ارگونومی ضعیف آن و همچنین اصحلاک بیش از اندازهاش بود . به طوری که بعد از چندین برش یا تیغه آن کند میشد و یا دستگاه از کار میافتاد.
40 سال بعد پائولین کرپین خانمی از فرانسه با اضافه کردن اتصالات دقیقتر و جوشکاری بخشهایی از دستگاه این نقطهضعف را از بین برد. او این دستگاه را با آلیاژهای جدید فولاد و تکنیکهای خنککننده به یک شرکت با نام پرین در فرانسه فروخت. از اینجا به بعد دستگاههای اره نواری با ارهای از جنس فولاد تولید شدند. تیغه اره نواری از یک نوع فلز ساخته میشد که عمر مفید کمی نسبت به تیغ اره نواری امروزه داشت. با انجام آزمایشها و پیشرفت تکنولوژی و با ترکیب فلزات علاوه بر افزایش طول عمر، بازدهی تیغ اره بهینه شد.
به طور کلی پیش از اختراع دستگاه اره نواری، چندین نفر به وسیله ارههای دستی مجبور بودن این طرف و آن طرف کندههای چوب بایستند و در کنشهایی متقابل و با صرف زمان و انرژی بسیار آن را برش دهند.همچنین برش بقیه اجسام یا غیر ممکن بود و یا به وسیله ابزارهای دیگر انجام میشد که همین امر باعث از بین رفتن متریال میشد. در نتیجه دستگاههای اره نواری عمل برش را به بهترین شکل ممکن کردهاند.
اره نواری
اره نواری از مهمترین ابزارهای کارگاههای کوچک صنعتی است که به وسیلهی آن انواع چوب، فلزات و حتی بتن را برش میدهند. در این روش برش کمترین درصد خطا اتفاق میافتد.امروزه در اکثر صنایع برای برش اجسام و اشیاء مختف از این دستگاه استفاده میشود. اره نواری باعث جلوگیری از هدر رفتن انرژی، استفاده کمتر از نیروی انسانی و آسیبهای آن و همچنین دقت و ظرافت خیلی بیشتر در برشکاری و پایین آمدن هزینه برش و سرعت بیشتر میشود. ارههای نواری چند مزیت عمده نسبت به اره لنگها دارند. این مزایا عبارتند از ایجاد برش باریکتر که موجب اتلافهای کمتری میشود، برش سریع و کارآمد که نرخ هزینه در هر برش را پایین میآورد و برشکاری هموار و دقیق. در این روش یک اره فلزی که دندانههای آن به طرز بسیار دقیقی جهت برش خاصی طراحی گردیدهاند، به بدنهای فولادی و انعطافپذیر و در عین حال مستحکم که در برابر کشش مقاوم گردیده و ممکن است.
جنس بدنه و و دندانه متفاوت و یا یکپارچه باشد، متصل میگردد. این تیغه به دور 2 محور دایرهای شکل فلکه محکم شده و به یکی از این فلکهها، موتوری جهت ایجاد نیروی چرخش متصل شده و تیغه در این حالت در مقطعی از مجرای ۲ بازوی نگهدارنده عبور داده شده و در مقطع میان بازوها، تیغه کاملا صاف و بدون لغزش جهت برخورد با قطعه کار نگه داشته میشود. در این روش اره بصورت دائم با قطعه برای برش و تا پایان برش در تماس است.
کاربرد دستگاه اره نواری در صنایع
دستگاه اره نواری در صنایع زیر به کار برده میشود :
1 – صنایع نساجی شامل : برش انواع چرم – برش انواع پارچه و بقیه منسوجات
2 – صنایع غذایی شامل : برش انواع گوشت – برش انواع نان – برش مواد لبنی جامد – برش انواع آبزیان و …
3 – صنایع ساختمانی شامل : برش انواع سنگ – برش انواع شیشه – برش انواع آجر – برش انواع پلاستیک و …
4 – صنایع فلزی : برش انواع آلومینیوم – برش انواع مس – برش انواع مس – برش انواع برنج -برش انواع فولاد و آهن و …
5 – صنایع چوب : برش انواع الوار – برش کندههای درخت – برش انواع ام دی اف و نئوپان و …
6 – صنایع بهداشتی : برش انواع دستمال کاغذی برش انواع کاغذ و مقوا و …
تیغهی اره نواری
بسته به متریال برش جنس تیغه تعیین میشود . نکتهای که برای انتخاب تیغه باید در نظر گرفت این است که سختی، خاصیت فنری، انعطافپذیری و متناسب با جنس فلکهها و بدنه باشد. به طور کلی تیغهها به دو نوع تقسیم میشوند : تیغاره تک فلزی و تیغاره دو فلزی
تیغ اره تک فلزی
جنس دندانه و بدنهی این تیغه یکسان بوده و برای برش متریال غیر فلزی مناسب است. این تیغ اره با ترکیب استیل و کروم دچار زنگزدگی نخواهد شد.
تیغ اره دوفلزی
در این نوع تیغ اره جنس بدنه از فولاد منعطف و جنس دندانه از فولاد تندبر اچاساس است. این دو به همدیگر جوش داده میشوند و همچنین برای برش متریال فلزی مناسب است. با توجه به نوع، اندازه و تعداد متریال برش؛ سه ویژگی طول، عرض و دندانه تیغ اره تعیین میشود.